vrijdag 26 oktober 2007

Dragen van de baby


Na negen maanden van warmte, veiligheid, geluiden en beweging is het voor een pasgeboren baby een hele overgang zo buiten de buik van de moeder. Na de geboorte, vooral de eerste maanden, heeft je kind veel behoefte aan koesterend lijf-op-lijf contact. Aanraking en nabijheid zijn zeer belanrijk bij de ontwikkeling van een kind.
Een baby moet in de eerste levensmaanden na de geboorte veel informatie verwerken. Vooral het evenwichtsorgaan en de tastzin blijken hierbij van groot belang te zijn. De eerste maanden haalt het zenuwstelsel zijn 'voeding' vooral uit bewegingen en aanrakingen. Daarom is het goed als we de tastzin en het evenwichtsorgaan zoveel door aanraking en bewegingen stimuleren. Intuïtief weten we dat als een baby onrustig is deze vaak rustiger wordt en zich beter lijkt te voelen als we de baby tegen ons aan houden en te wiegen.

Mijn mening is dat het prettig is voor de baby en moeder om hem dicht tegen je aan te hebben. de baby voelt zich dan veilig en vertrouwd.
Ik vind de draagdoek een hele goeie uitvinding. Mij lijkt het leuk om dat later ook zo te doen met mijn kind hij voelt zich fijn en voor de moeder is het ook fijn om je baby dicht bij je te hebben.

Wat vinden jullie hiervan? En vinden jullie dit niet eng/of gevaarlijk?

Lichaamstaal

Omdat baby's nog niet kunnen praten, gebruiken ze hun gezichtje, armpjes, beentjes, ademhaling en stem om zich uit te drukken. Een baby luistert niet naar woorden, maar reageert wel op de manier waarop die worden uitgesproken. Zo praten ouder en baby voortdurend met elkaar, zonder woorden. Lichaamstaal bij baby's vertelt over de non-verbale boodschappen van baby's en de manier waarop ouders onbewust met hun kind communiceren. Het beschrijft de verschillende vormen van lichaamstaal tussen ouder en kind.

Ik vind het belangrijk dat je kijkt na de lichaamstaal van een baby. Zo leer je je baby kennen.
De moeder van de baby leert de lichaamstaal van haar kind goed kennen, ze weet b.v. precies aan de manier van huilen wat hij/zij nodig heeft en voor een buitenstaande is dat moeilijk om te zien of horen.
Ik zou jullie mening ook wel willen horen....

Hier komen mijn evaringen in mijn BPV

dinsdag 2 oktober 2007

Gastles BSO


Vandaag werd er een gastles gehouden door Dehdere Kleinepunte. De gastles ging over een BSO waarin zij werkt. Met een diavoorstelling ging ze ons haar verhaal vertellen en laten zien.
Ze vertelde dat er veel vooroordelen zijn over de BSO zoals, dat de kinderen vaak humeurig zijn of brutaal omdat het oudere kinderen zijn. Maar ze vertelde ons dat dat niet zo was in een BSO. Maar er waren juist heel veel voordelen van het werken in een BSO zoals, geen luiers verschonen, minder verzorging, en daardoor heb je meer tijd om leuke dingen te doen met de kinderen.
Kinderen in de BSO zijn al heel zelfstandig ze smeren hun brood zelf, strikken hun veters zelf, doen zelf hun jas aan, gaan zelf naar de toilet. De kinderen mogen zelf kiezen wat ze willen gaan doen daarom ziet elke dag er anders uit, ook voor de leidsters want die weten nooit wat er gaat gebeuren.
Ze doen er verschillende soorten activiteiten zoals; zagen, touwspringen, schilderen, spelen in de zandbak, zonnebaden, kletsen, dansvoorstelling. Op een BSO moet het zo leuk en gezellig mogelijk zijn, de kinderen hebben de hele dag al op school gezeten en kunnen zich hier lekker uitleven en ontspannen.
De leidsters halen de kinderen zelf op van school onderweg kletsen ze samen, en met binnenkomst gaan ze met z’n allen wat eten en drinken.
In de vakantietijden op de BSO waar mevrouw Dehdere Kleinepunte werkt werken ze met thema’s. Soorten thema’s: carnaval, sinterklaas, film middag, ziekenhuis.
Ze proberen de vakantie zo leuk mogelijk voor de kinderen te maken en houvast voor de leidsters.

maandag 1 oktober 2007

Baby massage


De massage

Begin de massage bij de voetjes of de beentjes, hier vinden de meeste kinderen aanraking het prettigst. Je kunt de voetjes en de beentjes masseren, door van je hand een cirkel te maken en dan strijkende bewegingen te maken vanaf de liezen richting voetjes. Daarna pak je de onderbeentjes en maak je voorzichtig fietsbewegingen met de knietjes naar het buikje toe. Masseer tenslotte de onderkant van de voetjes met een platte duim, cirkelvormig en van de hiel richting de tenen. De armpjes en handen van je baby masseer je op dezelfde manier als de beentjes en de voetjes. Leg daarna je handen op de borst van je kindje en streel naar de zijkant van het lichaam. Strijk daarna van de rechterschouder naar het linkerheupje en van de linkerschouder naar het rechterheupje van de kleine en draai tenslotte met je platte hand cirkels over het buikje van je kindje. De rug van je kindje kun je alleen masseren wanneer het hoofdje echt ontspannen is. Lijkt dit niet het geval, sla dan de rug over.